Bruggen

Wat is een tandheelkundige brug?

Een tandheelkundige brug is een prothese die een of meer natuurlijke tanden op rij vervangt. Een brug rust op twee – door de tandarts afgeslepen – natuurlijke tanden. Deze steunpunten worden de pijlers genoemd. Een brug bestaat uit twee kronen, die rusten op de pijlertanden. Daartussen worden de ontbrekende tanden aangebracht.

Dit tussengedeelte wordt de pontic of dummy genoemd. In het verleden was het alleen mogelijk een brug te plaatsen op een gezonde kies achter in de rij, die als pijler moest dienen. Door de implantologie is dat verleden tijd. Een tandheelkundige brug kan ook geplaatst worden op een of meer implantaten.

3 typen tandheelkundige brug

Er zijn drie verschillende typen voor een tandheelkundige brug: De gewone brug, waarbij de ontbrekende tand tussen de pijlertanden wordt geplaatst. De vrij eindigende brug, waarbij de ontbrekende tand zich bevindt aan één kant van de pijlertanden. De etsbrug, die slechts bestaat uit een vervangende tand die met metalen klemmetjes aan de naastgelegen tanden wordt vastgemaakt.

Wanneer is een tandheelkundige brug een goede oplossing voor u?

Wanneer u één of meer tanden of kiezen mist. Om te voorkomen dat andere tanden of kiezen scheef gaan staan. Wanneer u verlies van het kauwvermogen wilt herstellen. Wanneer u graag een mooie, comfortabele en lange-termijnoplossing wilt voor uw tandheelkundige problemen. Wanneer uw tanden gebarsten, beschadigd of versleten zijn. Wanneer u niet tevreden bent over uw lach en daardoor schroom ervaart.

Hoe wordt een tandheelkundige brug geplaatst?

Er zijn twee afspraken met de tandarts nodig om een brug te plaatsen. Tijdens de eerste afspraak wordt een kaakoverzichtsfoto (OPG) gemaakt van de kaak om vast te stellen of er geen sprake is van een ontsteking. Is dit het geval dan zal een wortelkanaalbehandeling volgen. Vervolgens worden de pijlers afgeslepen tot een stomp waarop de permanente brug zal rusten. De tandarts maakt na het afslijpen een afdruk van de mond om te bepalen hoe de permanente brug eruit moet gaan zien. In de tussentijd krijgt u een noodprothese zodat u de kliniek niet zonder tand of kies zult verlaten. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium de definitieve brug gemaakt.

Na drie tot vijf werkdagen, afhankelijk van de materiaalkeuze, is uw brug klaar. U keert dan terug naar de tandarts waar de noodvoorziening verwijderd wordt. De tandarts controleert de pasvorm, kleur en het comfort van de brug waarna de definitieve plaatsing zal volgen

Porseleinen brug €245,- per kroon of brugdeel

Een porseleinen brug wordt opgebouwd op een metalen frame. Bij deze brug is alleen het porselein zichtbaar. Het metalen frame wordt volledig bedekt. De kleur van het porselein wordt geselecteerd met behulp van een tandkleurenkaart. Zo wordt de brug precies afgestemd op de kleur van uw oorspronkelijke tanden. Metalen bruggen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn metalen bruggen goedkoper dan zirkonium- en procera bruggen. Hoewel metalen bruggen zeer sterk zijn, geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera bruggen.

Zirkonium brug € 349,- per kroon of brugdeel

Een zirkonium brug wordt gemaakt van zirkonium dioxide, een materiaal dat volledig metaalvrij is. Een zirkonium brug wordt geproduceerd met CAD/CAM technologie*). Een zirkonium kroon geeft esthetisch gezien een prachtig resultaat.

Procera brug € 449,- per kroon of brugdeel

Een Procera brug bestaat uit twee soorten materiaal: een alumiumoxide kern en de doorschijnende Procera bekleding. Alumiumoxide is extreem sterk. Procera spiegelt zich aan de kleur en de doorzichtigheid van de bestaande tanden. Deze combinatie van materialen geeft esthetisch het allermooiste resultaat. Uw brug is niet van uw natuurlijke tanden te onderscheiden.

Naast het esthetische resultaat geeft Procera ook een betere pasvorm. U voel geen verschil tussen uw brug en uw eigen tanden. Een Procera brug wordt geproduceerd met CAD/CAM technologie*). Procera is een uitstekende optie voor patiënten met een metaalallergie. Een Procera brug wordt gemaakt van een ‘biocompatibel’ materiaal. Daardoor is het risico op allergische reacties minimaal.

*) CAD/CAM betekent computer aided design en computer aided manufacturing. Door deze technologie wordt uw brug zeer nauwkeurig ontworpen en vervaardigd. Hierdoor is het comfort gewaarborgd en wordt een perfect resultaat behaald.