Kronen

Wat is een kroon?

Een kroon is een prothese die over een enkele tand wordt geplaatst. Dit kapje dient voornamelijk om deze tand te beschermen maar ook om deze er weer mooier te laten uitzien. Een kroon is een permanente tandvervanging die rust op de afgeslepen eigen tand en zich uitstrekt vanaf de rand van het tandvlees. Zo is er geen grens zichtbaar tussen de kroon en de oorspronkelijke tand. Kronen kunnen ook worden geplaatst op een implantaat.

Wanneer kan een kroon een goede oplossing zijn voor u?

Wanneer u graag een mooie, comfortabele, lange-termijnoplossing wilt voor uw tandheelkundige problemen. Wanneer u niet tevreden bent over uw lach en daardoor schroom ervaart. Wanneer u niet tevreden bent met de vorm, de kleur of de grootte van uw huidige tanden. Wanneer uw tanden gebarsten, beschadigd of versleten zijn. Wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist. In de meeste gevallen heeft u dan ook een implantaat nodig om de kroon op te bevestigen.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Er zijn twee bezoeken aan de tandarts nodig om een kroon te plaatsen. Tijdens het eerste bezoek wordt een kaakoverzichtsfoto (OPG) van de tand gemaakt om vast te stellen of er geen sprake is van een ontsteking. In dat geval volgt een wortelkanaalbehandeling. Vervolgens wordt de tand afgeslepen tot een staafje waarop de permanente kroon zal rusten. De tandarts maakt na het afslijpen een afdruk van de mond om de vorm te bepalen van de permanente kroon. Van de afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium de definitieve kroon gemaakt. In de tussentijd krijgt u een noodkroon zodat u de kliniek niet zonder tand of kies verlaat.

Na drie tot vijf werkdagen, afhankelijk van de materiaalkeuze, is uw kroon klaar*). U keert dan terug naar de tandarts die de noodkroon verwijdert. De tandarts controleert de pasvorm, kleur en het comfort van de kroon waarna de definitieve plaatsing volgt.

Er zijn verschillende soorten materiaal voor een kroon: porselein, zirkonium en procera.
*) Voor 1-7 kronen 5 werkdagen voor 8-24 kronen 7-10 werkdagen

Porseleinen kroon €245,- per kroon of brugdeel

Porseleinen kronen zijn porseleinen protheses die worden opgebouwd op een metalen frame. Bij deze kroon is alleen het porselein zichtbaar, het metalen frame wordt volledig bedekt. De kleur van het porselein wordt geselecteerd met behulp van een tandkleurenkaart zodat deze volledig kan worden afgestemd op de kleur van de oorspronkelijke tanden.

Porseleinen kronen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium en procera kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera kronen.

Zirkonium kroon €349,- per kroon of brugdeel

Een zirkonium kroon wordt gemaakt van zirkoniumdioxide, een materiaal dat volledig metaalvrij is. Een zirkonium kroon wordt vervaardigd door middel van CAD/CAM technologie*). Een zirkonium kroon geeft esthetisch gezien een prachtig resultaat. Het grote voordeel van een zirkonium kroon is dat deze geschikt is om een brug van te maken.

Procera kroon €449,- per kroon of brugdeel

Een procera kroon bestaat uit twee soorten materiaal: een alumiumoxide kern en de doorschijnende procera-bekleding. Alumiumoxide is extreem sterk. Procera spiegelt zich aan de kleur en de doorzichtigheid van de bestaande tanden. Deze combinatie van materialen geeft esthetisch het allermooiste resultaat. Uw kronen zullen niet van uw natuurlijke tanden te onderscheiden zijn.

Naast het esthetische resultaat geeft procera ook een betere pasvorm; u zult geen verschil voelen tussen uw kronen en uw eigen tanden.

Procera kronen worden vervaardigd door middel van CAD/CAM technologie*). Procera is een uitstekende optie voor patiënten met een metaalallergie. Een Procera kroon wordt gemaakt van een ‘biocompatibel’ materiaal. Waardoor het risico op allergische reacties minimaal is. *) CAD/CAM betekent computer aided design en computer aided manufacturing. Door deze technologie wordt uw kroon zeer nauwkeurig ontworpen en vervaardigd. Hierdoor is het comfort gewaarborgd en wordt een perfect resultaat behaald.

Kronen voor en na

Een zirkonium kroon wordt gemaakt van zirkoniumdioxide, een materiaal dat volledig metaalvrij is. Een zirkonium kroon wordt vervaardigd door middel van CAD/CAM technologie*). Een zirkonium kroon geeft esthetisch gezien een prachtig resultaat. Het grote voordeel van een zirkonium kroon is dat deze geschikt is om een brug van te maken.

Kronen voor en na
Kronen voor en na
Kronen voor en na foto 2
Kronen voor en na foto 2
Kronen voor en na foto 3
Kronen voor en na foto 3
Kronen voor en na foto 4
Kronen voor en na foto 4