De implantaat, een vervanging van een slechte tand of meerdere tanden. Zo kan je weer een prachtige glimlach hebben. Je hebt net implantaten laten zetten bij ons. Leuk, maar hoe moet je ze schoonhouden? Hier vind je alle informatie voor de eerste hulp bij schoonhouden van implantaten!

De eerste 24 uur

Als je de kliniek verlaat, bijt je op een gaasje. Hierdoor ontstaat er een lichte druk waardoor het bloed kan stollen en een stolsel ontstaat. Bij de thuiskomst kan je het gaasje verwijderen en weggooien. Zo kan je al jouw eerste dosis pijnstillers nemen of iets eten of drinken. De plaatselijke verdoving duurt meestal 4 tot 6 uur zodat je rustig thuis kunt gaan en ontspannen. Het is zéér belangrijk om jouw eerste pijnstiller te nemen voordat de verdoving uitgewerkt is. Dan is de overgang van verdoofd zijn naar niet langer verdoofd zijn zeer soepel.

Als je iets eet, is het belangrijk dat het zachte voeding is. Na elke maaltijd raden wij je ook aan om jouw mond te spoelen met warm zout water. Zout water is namelijk zeer goed voor de reiniging en het helen van de wonde. Heeft jouw speeksel nog een rode tint? Dat is normaal in de eerste 24 uur doordat er weinig bloedingen optreden. Wanneer er bloedingen ontstaan, bijt op een gaasje voor een uur zodat het bloed kan stollen.

Wat moet ik zeker doen?

● Poets en flos zeker jouw tanden! Hoe schoner jouw mond, hoe kleiner het risico op infecties. Gebruik mondwater om het operatiegebied te reinigen in de eerste week. Poets na de eerste week het operatiegebied HEEL zachtjes.

● Spoel regelmatig jouw mond met warm zout water in de eerste week. Zorg ervoor dat de spoeling niet te warm is. Houd de spoeling over het operatiegebied totdat het afkoelt.

● Probeer voedsel weg te houden van het operatiegebied. Spoel na elke maaltijd jouw mond.

● Zijn er zwellingen? Houd ijs in een handdoek tegen de zwelling voor maximum 10 minuten met 20 minuten pauze ertussen. Na 24 uur is zachte warmte beter dan ijs. Of, slapen op twee of drie kussens kan ook helpen

● Pijn is zeer normaal de eerste drie dagen door de operatie. Neem regelmatig pijnstillers op de pijn te verzachten. Elke vorm van pijnstiller is goed.

 

Wat moet ik vermijden?

● Drink geen warme dranken of eet geen warm voedsel op de eerste dag;

● Rook niet of drink geen alcohol;

● Eet of drink niets totdat de verdoving is uitgewerkt;

● Raak het operatiegebied niet aan met uw tong of vingers;

● Sport niet in de eerste 48 uur;

● Draag geen kunstgebit in de eerste week om het gebied te bedekken.